canada

Ooit, duizenden jaren geleden, over de ijskoude sneeuw en ijsvlaktes van Alaska, kwamen de eerste bewoners vanuit Siberië. Zij verspreidden zich over heel Noord-Amerika. De oorspronkelijke bevolking bestaat uit Inuit en Indianen. Deze eerste bewoners hadden gemeen dat ze veel wisten van de natuur en er respect voor hadden.

Er kwam verandering toen de Europeanen het land kolonialiseerden. De Fransen en de Engelsen hebben lang gevochten om Noord-Amerika. Uiteindelijk hebben de Engelsen gewonnen. Canada is vanaf 1791 tot 1931 een kolonie geweest van Engeland. In 1931 is het onafhankelijk geworden. Het hoort nog wel tot het Britse Gemenebest (commonwealth) en heeft de koningin van Engeland als staatshoofd. Zij wordt vertegenwoordigd door een gouverneurgeneraal.

Canada is niet meer het "wilde westen" van vroeger. Het is een bloeiend land met een westerse beschaving waar alle nationaliteiten van de wereld voorkomen. Canada heeft geen duidelijke nationale identiteit. Maar 1 ding hebben ze allemaal. En dat is de wil te overleven die hoort bij pioniers in een nieuwe omgeving.
De meeste Canadezen zijn hulpvaardig. En ze zijn trots op hun onafhankelijkheid en hun zelfredzaamheid.

De hoofdstand van Canada is Ottawa, in de provincie Ontario. De regerings-gebouwen zijn op een hoge rots gebouwd.
Canada is een democratie met aan het hoofd van de regering een minister-president

.
De vlag van Canada zoals we hem nu zien is er pas sinds 1965 officieel.Tot die tijd was er een vlag die leek op de rode Engelse vlag.De kleuren rood en wit zijn de nationale kleuren van Canada. Het esdoornblad (mapleleaf) staat er op omdat de esdoorn van vroeger af al veel voor kwam in Canada en belangrijk was voor de eerste bewoners. Zij oogstten het voedzame en gezonde sap van de esdoorn in het voorjaar. Deze maplesyrup is te gebruiken in plaats van suiker. 

 

 

bevolking

Inmiddels wonen er 32 miljoen mensen in Canada. De munteenheid is Canadese Dollar. De belangrijkste taal is Engels en in de provincie Quebec wordt voornamelijk Frans gesproken Nog steeds zijn er partijen in Quebec die voor onafhankelijkheid strijden, maar een meerderheid is er nog nooit gevormd.

klimaat

Grote delen van Canada kennen zeer koude winters met temperaturen die in het noorden en op de prairies regelmatig onder de -40° Celsius duiken. Een uitzondering zijn de kustgebieden in Brits-Columbia die een milde en regenachtige winter kent.
Zomers kunnen in grote delen van Canada, vooral het zuiden, opvallend warm zijn en vaak vochtig. De gemiddeld warmste steden in Canada zijn Vancouver, Victoria en Windsor, de meest zuidelijk gelegen stad. Een klein woestijngebied bevindt zich in de wijnstreek Okanagan, in het zuiden van Brits-Columbia. Het uiterste zuiden van Ontario behoort tot de zogenaamde Tornado alley, een gebied waar vaak tornado’s voorkomen. Tornado alley ligt voornamelijk in de Verenigde Staten.

natuur

Omdat het land dunbevolkt is zijn er veel natuurlijke gebieden relatief onaangetast door menselijke aanwezigheid of ingrijpen. Het land kent meerdere beschermde Provinciale Parken of Nationale Parken.

 

geografie

Canada is het op één na grootste land ter wereld in oppervlakte, na de Russische Federatie. Het is ongeveer 5500 km breed en 4000 km lang van het zuiden tot ver boven de poolcirkel.De meest noordelijke, bewoonde, plaats in Canada (en de wereld) is Alert op Ellesmere-eiland. Het zuidelijkste deel van Canada ligt op dezelfde breedtegraad als Italië.
Het grootste deel van het land wordt geologisch gerekend tot het Canadese Schild en kent vele duizenden meren. Het gebied ligt rond de Hudsonbaai heen. In het zuiden van Ontario vindt men de Grote Meren aan de grens met de Verenigde Staten.
In het midden van Canada vindt men uitgestrekte prairies, met name in de Provincies Manitoba, Saskatchewan en een deel van Alberta. Ten westen hiervan liggen de Rocky Mountains. In het noorden vindt men immense, bijna geheel onbewoonde, arctische landschappen en de Canadese Arctische Eilanden. In het oosten van het land tenslotte vindt men onder andere de Maritime Provinces en het eiland Newfoundland. De Baai van Fundy tussen New Brunswick en Nova Scotia kent het grootste verschil tussen eb en vloed in de wereld

     

 

Laatste update:
Auteur:

Coauteurs:

1 januari 2012
Mark Muilwijk

Kees, Annie & Christiaan Muilwijk